کارگردان سریال «معمای شاه» این مجموعه را روایتی از تاریخ دوره پهلوی براساس اسناد منتشر شده از خودِ پهلویها عنوان کرد و گفت: ادعایی ندارم که کار بیعیب و نقص انجام دادهام. «معمای شاه» مانند هر اثر دیگری قابل نقد است، اما توقع این است که منتقدان صرفا براساس شنیدهها به قضاوت کار نپردازند و پس از تماشای اثر دربارهی آن اظهارنظر کنند.
به گزارش خبرنگار تلویزیون و رادیو ایسنا، محمدرضا ورزی، کارگردان «معمای شاه» در همایش «معمای پهلوی» با توصیف سریال «معمای شاه» به عنوان درامی جمعوجور گفت: سینما ویترین تاریخ نیست و ما در سریال «معمای شاه» به جای انعکاس جزء به جزء مسائل تاریخی، صرفا برخی جریانهای مهم را واکاوی و دنبال کردهایم.
وی در ادامه با اشاره به حضور خانواده «دکتر وزیری» در داستان این امر را با هدف قرار دادن خانوادهای تحلیلگر در سریال عنوان کرد و گفت: نقش این خانواده تحلیل مسائل اجتماعی این دوره است و البته به دنبال این نبودیم که به واسطه برخی جذابیتهای داستانی از شخصیتهای این خانواده بهره فراوان بگیریم که اگر چنین قصدی داشتیم میتوانستیم شخصیت «امیرمسعود» را پررنگتر کنیم و حضورش را در داستان بیشتر کنیم تا داستان جذابتر شود. بنابراین این اتفاق نیفتاده، چون سریال «معمای شاه» قصه محمدرضا پهلوی و زندگی اوست و باید داستان در این موضوع متمرکز باشد.
کارگردان سریال «معمای شاه» در ادامه مهمترین بخش این سریال را حضور شخصیتهایی همچون شهید نواب صفوی، آیتالله طالقانی، شهید مطهری و ... عنوان کرد و دربارهی این موضوع که تصویر غالب ارائه شده از محمدرضا شاه در این سریال چگونه است؟ گفت: درباره برخی شخصیتهای تاریخی تصویر غالب در ذهن مخاطب وجود دارد؛ به عنوان مثال درباره شخصیت هیتلر ممکن است خدمات فراوانی از او ارائه شده باشد، اما ذهنیت عامه جهان نسبت به او منفی است. درباره محمدرضا نیز این مساله صدق میکند، البته برخی معتقدند محمدرضا شخصیت مثبتی بود، اما اگر چنین بود به چه دلیل انقلاب صورت گرفت؟
ورزی در ادامه با طرح این سوال که آیا انقلاب ایران شورش یا کودتا بوده است، در پاسخ به این ابهام که این روزها در فضای مجازی منتشر میشود، گفت: انقلاب ایران حرکتی تحت رهبری واحد امام خمینی (ره) بود که در ادامه برخی گروهها و شخصیتهای سیاسی نیز برای بهرهبرداری وارد این جریان شدند.
کارگردان «معمای شاه» همچنین با اشاره به برخی اظهارنظرها در شبکههای مجازی دربارهی این مطلب که عدم حمایت آمریکا از محمدرضا شاه باعث پیروزی انقلاب شد، به تکذیب این موضوع پرداخت و گفت: آمریکاییها تا روز 22 بهمنماه برای ثابت کردن انقلاب مردم ایران تلاش و حتی عملیاتی به نام کورتاژ را برای ساقط کردن انقلاب طراحی کردند که جزییات این عملیات در سریال «معمای شاه» به تصویر کشیده شده و در آینده شاهد آن خواهید بود.
***
به گزارش ایسنا، همزمان با ایام دهه فجر همایش «معمای پهلوی» با حضور روحانیون و طلاب مختلف مدارس دینی شهرستان قم صبح امروز (پانزدهم بهمن) در سالن همایشهای شهرداری قم برگزار شد. در این مراسم یعقوب توکلی، عضو هیات علمی و مدیر گروه دانشگاه معارف اسلامی، دکتر موسی حقانی مشاور پژوهشی، منصور براهینی مشاوره پروژه، محمدرضا ورزی کارگردان «معمای شاه» و محمدعلی نجفی بازیگر نقش قوامالسلطنه در این سریال به طرح دیدگاههای خود درباره «معمای شاه» پرداختند.
براساس این گزارش همایش معمای پهلوی از سوی حوزه علمیه قم، موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و سازمان هنری - ورزشی شهرداری قم برگزار شد.