آشپزخانه یکی از فضاهای بسیار مهم و حیاتی در خانه محسوب میشود و به همین دلیل طراحی و دکوراسیون داخلی آن نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است.
امروزه در طراحی و دکوراسیون بیشتر خانهها از آشپزخانههای به اصطلاح اپن استفاده میشود که استفاده از آن از کشورهای اروپایی آغاز شد. با صنعتی شدن زندگی و کم شدن پخت و پز در خانه سیستم آشپزخانه اپن رواج پیدا کرد. به دنبال کاهش استفاده از قسمت پخت و پز خانه، متراژ این فضا رو به کاهش گذاشت و فضای بیشتر به قسمتهای ضروریتر خانه تعلق گرفت. با تداوم این سیستم، استفاده از آشپزخانه اپن در فضاهایی که محدودیت متراژ نداشتند هم رونق یافت و مورد استقبال قرار گرفت.
استفاده از آشپزخانه اپن هنوز هم در کشور ما رواج بسیار دارد و این در حالی است که پخت و پز روزانه حتی با وجود صنعتی شدن زندگی روزمره در فرهنگ و رسوم و عادات مردمان کشورمان ریشه دارد.
در اینجا نکاتی کاربردی برای دکوراسیون آشپزخانه اپن مطرح کردهایم و شما را به خواندن این نکات دعوت میکنیم.
نحوه قرارگیری وسایل ضروری آشپزخانه
بهگزارش آرل، در دکوراسیون و چیدمان وسایل و مبلمان آشپزخانه سه عنصر اهمیت بیشتری دارند: یخچال، اجاق گاز و سینک. دسترسی به این وسایل باید به گونهای باشد که راحتی کاربر فراهم شود. میتوان آنها را بهصورت مثلثی قرار داد، یعنی دو وسیله در یک طرف آشپزخانه و یکی از وسیلهها در طرف دیگر قرار گیرد. همچنین میتوان آنها را بهصورت خطی قرار دهیم، یعنی گاز،یخچال، و سینک ظرفشویی در یک طرف فضا قرار گیرند. بهتر است یخچال را به گونهای قرار دهیم که هنگام باز شدن درب آن محتویات یخچال از فضای نشیمن قابل رویت نباشند. اگر در آشپزخانه پنجره دارید میتوانید سینک را در زیر پنجره قرار دهید تا دید خوبی به بیرون داشته باشد. توجه داشته باشید که در صورت قرارگیری سینک در زیر پنجره، نمیتوانید آبچکان را در مقابل سینک نصب کنید، بهتر است کابینتهای اطراف به گونهای باشد که در مقابل رطوبت مقاوم باشد.
اگر میخواهید در آشپزخانه از فر برقی استفاده کنید بهتر است آن را در مجاورت گاز قرار دهید تا به همراه پخت و پز بر محتویات فر هم نظارت داشته باشید. توجه داشته باشید که ارتفاع فر را نه خیلی بالا در نظر بگیرید و نه خیلی پایین که دسترسی به آن مشکل باشد. از کابینتهایی با درهای شیشهای در اطراف گاز استفاده نکنید، زیرا چربی ناشی از پخت و پز شیشه را آلوده و نظافت آن را مشکل میکند. همچنین در اطراف فضای پخت و پز از پوششهای قابل شست و شو برای دیوار استفاده کنید. اگر آشپزخانه شما بزرگ است میتوانید آن را به وسیله پارتیشن شیشهای یا میز غذاخوری به دو بخش گرم و سرد تقسیم کنید، در این صورت وسایل پخت و پز مثل گاز و فر و … در قسمت گرم و میز ناهارخوری یا صبحانهخوری یا یک یخچال کوچک را در قسمت سرد قرار دهید.
کابینتها؛ بخش مهم آشپزخانه
این کابینتها نسبت به ضربه، خط و خش و حرارت مقاومت خوبی دارند و نصب آنها آسان است. نوع دیگری از کابینتها که بسیار متداول هستند کابینتهای ام دی اف است که قطعات خرد شده و فرآوری شده چوب را پس از روکش شدن با ضخامت ۱۵ میلیمتر برای دیوارههای داخلی کابینت و ضخامت ۳۰ میلی متر برای سطوح اصلی عرضه میکنند. این نوع کابینتها در برابر رطوبت مقاومت بسیار کمی دارند پس بهتر است در قسمتهای بسیار مرطوب استفاده نشوند. مقاومت کمی در برابر خط و خش و ضربه دارند ولی در برابر حرارت پایدارند.
دسته بعدی کابینتهای ساخته شده از مواد پلیمری هستند که با عنوان کورین به فروش میرسند. از ویژگیهای آنها میتوان به مقاومت در برابر خط و خوردگی و حرارت اشاره کرد. ویژگی مهمتر این نوع کابینتها مشخص نبودن مرز میان دو قطعه کنار هم چیده شده است.