بعضی از ایام در تقویم هر ملتی از اهمیت و پشتوانه تاریخی و فرهنگی خاصی برخوردار هستند. یکی از این ایام برای ما ایرانیان شب یلدا، آخرین شب فصل پاییز، طولانیترین شب سال است. در این شب خانوادههای ایرانی از هر قوم و مذهبی دور هم جمع میشوند و سعی دارند طولانیترین سیاهی سال را با خاطرهای خوش از سر بگذرانند. دور کرسی نشستن ها که بازگو کردن آن برای جوانان و فرزندان امروزی باید با توضیحات خاص خود همراه باشد،اما بدون آن کرسی ها هم می شود بر دور سفره ی سنتی و یا حتی مدرن شب یلدایی نشست و به این شب بلند به یاد ماندنی نشاط و شادابی ویژه ای بخشید. خانم خانه نیز با آراستن دکوراسیون منزل و فراهم کردن خوراکیها و تنقلات مورد علاقه ذائقه ایرانی تلاش میکند سپری کردن بلندترین شب سال را برای اهالی خانه و مهمانان آسانتر کند. این ایدههای کوچک میتوانند شما را در جذابتر کردن این مراسم یاری دهند...
طبق سنن و آداب قدیمیان همیشه رسم بر این بوده در بلند ترین شب سال که برابر با آخرین شب آذر ماه است اقوام و خویشان و کوچکتر ها به دیدن بزرگترها و مادربزرگ و پدر بزرگها ی دوست داشتنی بروند و با گرفتن فال حافظ و خواندن شاهنامه در کنار قرآن این شب را به یاد ماندنی تر کنند و اما خوردن تنقلات مخصوص این شب نباید فراموش شود به طوری که خیلی از قدیمیها هندوانه و خربزه و انگور و انار مخصوص این شب را از دو ،سه هفته قبل در محلهای خنک منزلشان نگهداری میکردند که نشان می داد این شب برایشان بسیار حائز اهمیت بوده است .
میوه های پاییزی هم همچون خود پاییز زیبا و دوست داشتنی هستند، پر از رنگ های گرم و طعم های خواستنی. به همین دلیل هم هست که سفره های شب یلدا حال و هوایی دیگر دارند. برای داشتن ظرف میوه ای مثل بالا احتیاج به یک هندوانه با سایز متوسط، تعدادی سیخ چوبی پایه بلند، و ترکیبی از میوه های خوشمزه با رنگ های مختلف مثل پرتغال و توت فرنگی و خیار دارید. میوه ها را با یک ترکیب زیبا روی سیخ های چوبی بگذارید و سپس سیخ های چوبی را روی پوشت هندوانه فرو کنید و آن را روی میز بگذارید.
میوه هایی مانند سیب، پرتغال و یا حتی خربزی و آناناس به خاطر پوست محکم و سطح اتکایی که برای ایستادن دارند خیلی مناسب هستند، حتما میپرسید مناسب برای چه؟ خب مناسب برای این که از همین میوه ها ظرف هایی برای پذیرایی از مهمان هایتان بسازید. داخل میوه های گفته شده را خالی کنید و به جایش میوه های دیگری را پر کنید. با این کار زحمت کمتری هم برای شستن ظرف ها خواهید کشید.
خب حالا که قرار است از خود میوه ها ظرف بسازید بیایید این ایده را هم ببینید. یک آناناس را از وسط برش دهید. آن سیخ های چوبی را هم که چند پاراگراف بالاتر گفتیم را هم آماده کنید. به چند خلال دندان هم احتیاج دارید و همین طور قالب های استیل که معمولا برای شیرینی پزی استفاده می شوند. نیمه دیگر آناناس را به صورت حقه ای برش دهید و مغز آن را با قالب های متنوع برش دهید، مثلا مثل همین گل های آناسی عکس بالا، بعد آن ها را سر سیخ های چوبی بزنید و روی نیمه پایینی آناناس سوار کنید با خلال دندان ها هم تدادی دانه انگور قرمز وسط گل های آناناسی تان بگذارید، برای برگ های این گل زیبا هم از خیار های برش زده استفاده کنید.
روش سنتی سفره آرایی شب یلدا :
برای سفره از پارچه ی ترمه یا پته ی کرمان و یا هر نوع پارچه ی گل دوزی شده به سبک و سیاق قدیمی و سنتی استفاده کرده و چون هم اکنون دیگر از آن کرسی های با صفای قدیمی خبری نیست می توانید سفره را بر روی میز گرد یا چهار گوش با پایه های کوتاه پهن کنید و تمام مواد تزیین شده را در ظرفهای سفالی رنگی و یا چینی های گل سرخی قدیمی ویا حتی نقره درسفره قرار دهید .قرآن، که بهتر است با معنی و منظوم باشد را به همراه شاهنامه و دیوان حافظ ،بین دو شمع مورد نظرتان و یا درکنار کاسه ی بلورین حاوی شمع ها در بالای سفره قرار داده و بین آنها چند شاخه گل نرگس بگذارید تا سفره ی زیبا ومعطری داشته باشید و آن شب را دور سفره با خواندن قرآن و شاهنامه و گرفتن فال حافظ در کنار دوستان و اقوام شبی به یاد ماندنی و خاطره انگیز سازید.
شب یلدا باشد و آش انار سر سفره نباشد؟ اصلا مگر می شود چنین بشقاب زیبایی که با دانه های خوشرنگ انار تزیین شده است سر سفره نباشد؟ من که نمی توانم از آن بگذرموپ. به شما هم پیشنهاد می کنم حتما برای شب یلدا آش انار بپزید و حتما هم رویش را با انار های قرمز خوشرنگ تزیین کنید. یادتان باشد قرمزهای اشتها آور همان چیزی است که برای غذاخوری احتیاج دارید.
درست کردن یک کیک خوشمزه می تواند یکی از هیجان انگیز ترین برنامه ها برای شب یلدا باشد، این روزها اینترنت پر است از دستورهای ساده برای کیک های خوشمزه یکی از آن ها را پیدا کنید و درست کنید و سپس روی کیک تن را با خامه سفید تزیین کنید. زیبایی کیک را هم می توانید به انارهای خوش رنگ و خوشمزه بسپارید و خیال تان راحت باشد که نتیجه کار بسیار هم عالی می شود.
این هم یک سالاد ابداعی برای شب یلدا. از انجام کارهای جدید نترسید. برای این سالاد به مقداری پرتغال برش خورده، سبزی های معطر تازه، انار، نمک و فلفل و مقداری هم روغن زیتون احتیاج خواهید داشت. به همین سادگی سالادی سالم و در عین حال زیبا برای تزیین سفره شب یلدایتان خواهید داشت.
گاهی هم می شود خیلی ساده بدون تزیینات پیچیده، میوه ها را با همان شکل طبیعی و زیبای خودشان در سفره چید. برای ایجاد تنوع هم می توانید از ظروف بلور پایه دار برای آجیل و ناردانه ها استفاده کنید.
روش مدرن و امروزی سفره آرایی شب یلدا :
در این روش از انواع سرمه ها و رومیزی های جدید به سلیقه ی خود استفاده کرده و در وسط میز ناهار خوری ویا میزهای کوچکتر پهن کرده و به آرامی با دست قسمتهایی از رو میزی را چروک و برآمده کنید و وسایل مورد نیاز و تزیین شده را در ظرفهای سیلور یا کریستال قرار داده و در فواصل برآمدگی های سفره بچینید .قرآن منظوم ،شاهنامه و دیوان حافظ را نیز در بالای سفره قرار داده و بین آنها از انواع گلهای معطر و تازه به سلیقه ی خود بگذارید و در کنار سفره ای که با عطر و بوی کتاب آسمانی قرآن و نعمت های بی دریغ خداوند مزین و خوشبو شده شبی آسمانی را به دوستان و اقوام هدیه کنید.