غذاهای آماده برای مصرف یا فستفودها، غذاهایی هستند که خیلی آسان و سریع تهیه میشوند؛ خوشمزه هستند و طرفداران بسیاری دارند. بسیاری از ما وقتی از منزل دور هستیم، در زمان گرسنگی سریعا به سراغ فستفودها میرویم. معمولا ذائقه اغلب ما به تدریج به این غذاها عادت کرده است و آن را لذیذتر از غذاهای سنتی میدانیم؛ در نتیجه وقتی در منزل هستیم نیز ترجیح میدهیم این غذاها را مصرف کنیم. درحالی که اولین مشکل ناشی از مصرف فستفودها چاقی و اضافه وزن است.
البته دکتر احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به جز چاقی، افزایش شیوع بیماریهای غیرواگیر مثل بیماریهای قلبی -عروقی، سرطان، دیابت و... را از دیگر عوارض مصرف فستفودها ذکر میکند.
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی از دیگر خطرات مصرف زیاد فستفودها را افزایش فشارخون میداند و توضیح میدهد: «میزان نمک غذاهای آماده برای مصرف، معمولا بسیار بالاتر از استانداردهای بهداشتی است و از طرفی دیگر، با توجه به اینکه ذائقه اکثر ما ایرانیها، غذاهای شور را بیشتر میپسندد، احتمال استفاده از مواد شور از قبیل خیارشور در کنار فستفودها وجود دارد که همین مساله میتواند باعث تشدید بروز فشارخون در مصرفکنندگان شود.»
باید این حقیقت را بپذیریم که معمولا ما بدون تفکر و تعمق از عادات غذایی پیروی میکنیم که توجهی به اثرات مثبت یا منفی آنها بر سلامت خود نداریم، در حالی که بسیاری از عادات غذایی معمول، ممکن است نامناسب بوده و اثرات نامطلوب و گاه جبرانیناپذیری بر سلامت ما بر جای بگذارد. به عنوان مثال درخصوص فستفودها، دکتر اسماعیلزاده به نکته مهم دیگری اشاره میکند و میگوید: «معمولا از نظر اندازه وعدههای غذایی فستفود بزرگتر از وعدههای غذایی خانگی بوده و انرژی موجود در این غذاها بسیار بیشتر از یک وعده غذای خانگی در همان حجم است. درحالی که عرضه فستفودها در حجم زیاد در یک وعده غذایی، سبب میشود «فضای مسموم» از نظر سلامتی ایجاد شود که خطرات غیر قابل جبرانی برای سلامتی در بر دارد.»
ضمن اینکه این غذاهای محبوب اما پرضرر، دارای ارزش غذایی پایینی از نظر ویتامین و املاح مورد نیاز بدن هستند و از آنجا که اغلب کودکان و نوجوانان به دلیل الگوی غذایی غلط، جزو مصرفکنندگان پروپاقرص این نوع خوراکیها هستند، به گفته استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در معرض کمبود مواد مغذی هستند.
اسماعیلزاده در این باره میگوید که کمبود موادمغذی یکی از مشکلاتی است که رشد کودکان و نوجوانان را تهدید میکند و تحقیقات نشان داده که مصرف زیاد فستفودها باعث کمبود کلسیم و ویتامین D و بسیاری دیگر از مواد مغذی در کودکان و نوجوانان میشود. ضمن اینکه مواد افزودنی شیمیایی موجود در فستفودها نیز برای سلامتی مضر است.»
به همین دلیل اکیدا به شما والدین توصیه میشود که توجه بیشتری به تغذیه صحیح و اصولی کودکان و نوجوانان خود داشته باشید و مصرف این خوراکیها را محدود به یکبار در ماه کنید و حتما موقع انتخاب، خوراکیهایی که در آنها از ترکیبات سالمتری استفاده شده را سفارش دهید.