علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در پنجاه و ششمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بابیان اینکه نظام تعیین نرخ ارز، نظام شناور مدیریت شده است گفت: در این نظام نرخ ارز را بازار تعیین می کند و هیچ مقام دولتی رسما نرخ ارز را مشخص نمی کند.
وزیر اقتصاد افزود: اگر دولت بخواهد برای جلوگیری از نوسانات نرخ ارز در این بازار دخالت کند از طریق خرید و فروش است والا هیچ نرخی را بانک مرکزی اعلام نمی کند.
وی با بیان اینکه در شرایط تحریم ،کشور دچار دو نرخی و در مواردی سه نرخی ارز شده بود گفت: الان از شرایط تحریم فاصله گرفته ایم و در اولین فرصت برنامه دولت آن است که به سمت سیستم تک نرخی ارز برویم.
وی گفت: در بودجه کل کشور نیز عددی برای نرخ آن بیان نشده و فقط یک نرخ بعنوان مبنای محاسبات ذکر شده است.
طیب نیا افزود: اگر یک نرخ در بودجه اعلام شده به این معنا نیست که دولت بخواهد نرخ را در بازار به سمت آن عدد هدایت کند.
وی با اشاره به سخنان رئیس جمهور در جمع مدیران ارشد بانک مرکزی گفت: اشاره رئیس جمهور این نبود که بانک مرکزی جلوی کاهش را می گیرد و یا دخالت کند بلکه رئیس جمهور اعلام کرد عده ای در مقابل کاهش محدود یا ملایم نرخ ارز مقاومت می کنند.
طیب نیا با تاکید بر اینکه قرار نیست نرخ ارز بصورت دستوری یکسان شود گفت: افزایش یا کاهش آن را بازار تعیین می کند.
وی افزود: مهمترین چیز در دولت این است که نرخ ارز متناسب با توان رقابت اقتصاد ملی تعیین شود یعنی موجب واردات بی رویه نشود و صادرات و تولید سرکوب نشود و ارزش پول ملی نیز حفظ شود.
وی گفت: معتقدیم راه درست آن کنترل تورم است .
وی با بیان اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه زیر 10 درصد رسیده است افزود: این یعنی آرامش در بازار ارز و ان شاالله با کاهش نرخ تورم قدمهای موثرتری نیز برداشته می شود.
زیر امور اقتصادی و دارایی گفت: وقتی نرخ تورم پایین بیاید انتظار است در بازار ارز تلاطم کمتر باشد، نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی کاهش یابد و نرخ رشد دستمزد متناسب با آن کاهش یابد.
طیب نیا گفت: انتظار کلی دولت این است که با توجه به کاهش نرخ تورم همه متغیرهای اسمی متناسب با تورم کاهش یابد.
وزیر اقتصاد در مورد تصمیمات جدید شورای پول و اعتبار برای کاهش نرخ سود بانکی نیز گفت: نرخ سود بانکی حتماً باید کاهش یابد، اما اینکه باید به چه نرخی برسد، در شورای پول و اعتبار بررسی و تصمیمگیری خواهد شد.
وی افزود: هماکنون نرخ سود بانکی پایین آمده و در بازار بین بانکی از 29.5 درصد به کمتر از 19 درصد رسیده و در بازار سرمایه هم نرخ اوراق بین 19 تا 21 درصد است.
به گفته وزیر اقتصاد، در آینده نزدیک با تداوم روند کاهشی نرخ تورم نرخ سود بانکی نیز به صورت مستمر کاهش مییابد، اما نمیتوانیم به یک باره شاهد کاهش این نرخ باشیم.
وی در پاسخ به اظهار یکی از کارفرمایان بخش خصوصی درباره تعیین نرخ دستمزد کارگران در سال آینده گفت: تعیین دستمزد فرآیندی دارد که بین کارفرما،کارگر و دولت باید تصمیم گیری شود اما اصل این است که رشد دستمزد باید متناسب با تورم در اقتصاد کشور باشد.
زیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه دولت برای تقویت بخش خصوصی اصرار دارد گفت: معتقدیم اقتصاد کشور باید در اختیار بخش خصوصی باشد.
طیب نیا افزود: ما اصرار داریم که سیاست های اصل 44 مبنی بر خصوصی سازی شرکت های دولتی دنبال شود اما معتقدیم شرط لازم آن است که محیط کسب و کار نیز برای فعالیت بخش خصوصی مناسب باشد.
وی با بیان اینکه واگذاری های گذشته نتیجه مناسب را نداده است گفت: بنابراین بنگاه های دولتی باید به بخش خصوصی واقعی واگذار شود و همه طرح های عمرانی از طریق مشارکت بخش خصوصی و دولتی اجرا شود.
طیب نیا افزود: ما بخش خصوصی را پیمانکار نمی بینیم بلکه آن را در قالب مالک و متصدی کار می دانیم.
وی با انتقاد از برخی قانون گذاری ها و تکثر قوانین در حوزه محیط کسب و کار گفت: قوانین ما در این خصوص نمادی از شیوه قانون گذاری بسیار مشکل دار است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه برای تقویت بخش خصوصی باید مجوزهای زاید حذف شود و ضمانت های اجرایی لازم پیش بینی شود افزود: طرحی را در دست داریم که بر اساس آن یک فرایند زمانی مشخص برای اعطای مجوزهای دولتی به بخش خصوصی در نظر گرفته می شود و اگر مسئول دولتی در این زمینه از زمان معلوم شده تخطی کرد، با شکایت بخش خصوصی تا یک سال به زندان می رود.
طیب نیا همچنین با بیان اینکه رابطه دولت با بخش خصوصی رابطه خوب و نزدیکی است گفت: از این رابطه برای بهبود محیط کسب و کار و برقراری رونق اقتصادی در کشور استفاده خواهیم کرد.