مهدی پازوکی در پاسخ به این پرسش که به نظر شما پولهای برجام بهتر است در کجا هزینه شود؟ اظهار داشت: البته مقدار این پولها که زیاد نیست، اما دولت در حال حاضر پروژههای عمرانی نیمهکاره زیادی دارد که این پروژهها به طور قطع باید به اتمام برسد، چون همین پروژهها معضلات زیادی در اقتصاد کشور ایجاد کردهاند.
وی افزود: در سالهای گذشته ارتباط اقتصاد ایران با دنیا تقریبا قطع شده بود و همین عدم ارتباط باعث شده بود که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی منفی شود، نرخ تورم فزاینده شود و یکی از مهمترین دلایل آن، تحریمها بوده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: من اگر مشکلات ایران را به درصد بخواهم به شما بگویم، شاید حداکثر 20 درصد مشکلات ما به تحریم مربوط میشود، 80 درصد آن به مدیریت بخردانه اقتصادی برمیگردد.
پازوکی عنوان کرد: به نظر من الان دولت باید اقتصاد را درست کند و سعی کند از دستورات تحکمی به اقتصاد و ایجاد رانت در اقتصاد جلوگیری کند.
وی متذکر شد: دولت ایران در شرایط فعلی سه کار را باید در دستور کار خود قرار دهد. اول این که انضباط پولی را به اقتصاد ایران برگرداند که این به وسیله بانک مرکزی و سیستم بانکی اعمال میشود.
این اقتصاددان ادامه داد: دومین نکته این است که انضباط مالی را به اقتصاد ایران برگرداند که این موضوع از طریق ابزار بودجهای و سیاستهای بودجهای اعمال میشود. یعنی در بخش درآمدها سعی کند به سمت مالیات برود، چون در ایران نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی خیلی پایین و حدود 7.3 درصد است. اما در حال حاضر این نسبت در ترکیه بیش از 21 درصد است.
پازوکی گفت: نکته بعدی، ایجاد فضای مناسب کسبوکار است. دولت ایران باید سعی کند فضای کسبوکار را برای سرمایهگذاران فراهم کند و به دنبال سرمایهگذاران خارجی برود. این کار به نظر من به تنهایی از دولت برنمیآید و قوه قضاییه نقش مهمی در فضای کسبوکار دارد.
وی افزود: اگر ما یک قوه قضاییه آسان، سریع، در دسترس و کارآمد داشته باشبم، نقش زیادی در امنیت و آرامش فضای کسبوکار اقتصادی کشور خواهد داشت و زمینه برای سرمایهگذاری داخلی فراهم میشود.
این اقتصاددان تاکید کرد: من به شدت با اینکه دولت پولهای برجام را صرف پروژههای جدید کند، مخالفم. به نظر من دولت باید صندوق توسعه ملی را حمایت و بدهی به سیستم بانکی را تسویه کند، چون اقتصاد ایران در یک لوپ منفی قرار گرفته و رکود چندین سال است که اقتصاد ایران را فرا گرفته است.
پازوکی عنوان کرد: در دولت قبل بیش از 650 میلیارد دلار پول به اقتصاد ایران وارد شد، اما به دلیل اینکه دولت سیاست بخردانهای نداشت و برخورد کارشناسی با معضلات اقتصادی نکرد، بنابراین این پول باعث ایجاد عوارض در اقتصاد ایران شد.
وی با بیان اینکه دولت در حال حاضر پروژههای عمرانی نیمهکاره دارد که این پروژهها به طور قطع باید به اتمام برسد، خاطرنشان کرد: دولت میتواند با پولهایی که به دست میآورد، پروژههای اساسی و زیربنایی را در دستور کار قرار دهد و ایجاد پروژه جدید به شدت اشتباه است.
این اقتصاددان متذکر شد: البته رقمی که به دست میرسد، رقمی نیست و دولت باید کاری کند که بخش خصوصی را در ایران راه بیاندازد.