قرون وسطی
چرا این دوره را قرون وسطی می نامند؟
اصطلاح قرون وسطی فلاویو بوندو تاریخدان ایتالیایی در قرن ۱۶ ابداع کرد. از نظر بوندو و دیگر تاریخ نویسان رنسان, قرون وسطی دقیقا یک دوره ی میانه در تاریخ جهان بود,چون بین دوره ی باستانی تمدن یونان و روم و دوره ی رنسانس واقع شده بود.
تاریخدانان امروزی نیز در دوره ی قرنهای پنجم و پانزدهم را قرون وسطی می نامند
ما برای این دو قرن اصطلاح شهر نو کلاسیک را به کار برده ایم . بنابر این در این چهار قرن از تاریخ اروپا می توان دو گونه شهر را از هم تمیز داد:یکم شهر رنسانسی (شهر زیبا) که در قرون ۱۴ و ۱۵ در ایتالیا پدیدار شد و بتدریج تا دوقرن بعد با تفاوتهایی مظاهرش به سایر نقاط اروپا رسید.و دوم شهر نو کلاسیک (شهر عظمت نما) Neo- classic که در قرون ۱۷ و ۱۸ میلادی در اروپای غربی ظهور کرد که دوران رشد ناسیونالیسم ، سلطنت مطلقه، استبداد و امپراطوری است با رشد اشرافیت، اختلاف طبقاتی و جنگ میان حکومتهای ملی نوظهور شناخته می شود.
برای دانلود و توضیحات بیشتر به ادامه مطلب مراجعه نمائید…
بخشی از مطالب:
شهر سازان دوره رنسانس از سه عنصر اصلی برای طراحی شهر استفاده می کردند:
۱- خیابان اصلی مستقیم
۲- مناطق با شبکه شطرنجی
۳- فضاهای بسته یا میدان (Piaza /Plaza).
در بخش شهر سازی علاوه بر دخالت اقلیم مناطق مختلف اروپا در شکل گیری شهرها و غلبه ی فرهنگ کلیسایی در ساخت ساز این دوران ، رد پای ضعیفی از نظم و ترتیب هندسی لازم در احداث شهرها را می توان یافت و اغلب شهرها محروم از راه های مستقیم و خیابان های پهن و امکان دسترسی وسایل نقلیه چرخدار به اقسی نقاط آن است.
مصالح
خانه هایی که از آن دوران با عنوان بافت شهری برجای مانده غالباً دارای بافت سنگی می باشد و استفاده از سنگ در ساخت و ساز در این دوران رواج بسیار ی در شهر ها داشت . آهک که به تازگی و با تقلید از معماری مصر باستان و دانش معماران مصری به سرعت در جهان مورد پسند سازندگان بنا قرار می گرفت از جمله اساسی ترین مصالح ساخت و ساز بعد از سنگ در بافت های شهری بود . ندرتاً و به صورتی بسیار محدود استفاده از ساروج که از خاور میانه و یا سرزمین های بین النهرین به معماران عمدتاً ایتالیایی معرفی شده بود در سازه های باشکوهی که توسط نجبا و ثروتمندان و خواص بنا شده و بعضاً هنوز نیز پابرجاست یدده می شود . و از همین جاست که گویی اساس ساخت و تشکیل شهری چون ونیز را نیز پایه ریزی می کند . چوب که جزء لاینفک اسکلت بندی و ماده ای بدون رقیب در برافراشتن سقف ها بود نیز کماکان نشو ونما ی خاص خود را دارد .
در بخش روستایی با حفظ اصول سادگی و محقر بودن منازل و ابنیه مصالح ممکن در بوجود آمدن بناها مؤثر و غیر قابل اغماز است .
طراحی
آنچه در طرح ساختمان ها در معماری آن زمان به چشم می خورد عدم پیش بینی امکانات لازم بهداشتی برای منازل معمولی علی الخصوص در مناطق متوسط و فقیر نشین شهرها و عدم دقت و توجه حکومت ها که غالباً تحت تسلط کلیسا ها اداره می شدند بدین موضوع بود .خانه ها اغلب از یک فضای عمومی برای نشیمن که در گوشه ای ازآن بسته به وضعیت اقتصادی صاحب خانه اجاقی بزرگ و یا کوچک برای طبخ غذا و میز و صندلی در نزدیکی آن برای سرو غذا و پیشخوانی برای آشپزی و رخت شویی و شستن ظروف که همگی در یک جا انجام می شدند.
در همین راستاست که هنر معماری و طراحی و آرشیتکتی در ایتالیا و فرانسه و اسپانیا علی الخصوص به اوج خود رسید و چنان بزرگانی را تقدیم دنیای مهندسی معماری و آرشیتکتی نمود که بردن نام های یکایک آنان در این مختصر ممکن نیست.
هنر رنسانس هنر آرامش و زیبایی است. توجه خاصی به تقارن و طراحی دیده می شد یک پروژه شهر سازی بمنظور ایجاد ترکیبی متوازن حول یک یا چند محور اصلی مورد توجه بود .چنانکه در پیاتزا دل پو پو لو یا میدان مردم (Piazza del popolo) در رم ،دو کلیسای مشابه در دو سوی یک میدان بناشده است اما شهر ساز رنسانسی به تقارن و قواعد طراحی بیشتر اهمیت می داد تا کار ایی .برای همین به او فرمالیست می گوییم
بناها ساخته شده در قرون وسطی
گنبد کلیسای جامع رومی وار در سامورا؛کاستیل؛سده دوازدهم.
بخشی از القصر (آلکاسار) یادمان عمده ی تمدن عرب در سویل. ساختمان این کاخ هنگام فرمانروایی موحدون در ۱۱۸۱ آغاز شد و حیث زیبایی و آراستگی همانند بنای الحمراء در گراندا است. معماری قرون وسطایی اسپانیا حتی وقتی به واقع کار اعراب نبود نمودار نفوذ قومی مورها است؛به ویژه کلیسا ها چه بسا هنگام حکومت حاکمان پیاپی و کیشهای مختلف از نو بنا می شد و چیزی از همه ی سبک هایشان دربر دارد.
کلیسای جامع بورگوس,کاستیلا:این کلیسا در ۱۲۲۱ بنیان گرفت و یک معمار فرانسوی از روی طرحش کلیسای گوتیک بورژ ان را ساخت . موج کلیسا سازی در سراسر اروپای این زمان و برتری نفوذهای معماری فرانسوی گواه بر مقام افزاییده فرانسه است که مرکز تجارتی مهمی بوده است .
برج ساگسونی: با بام سکان شکل راینی ,که در بیریتانیا بیهمتاست.
دژشهسواران:ناماورترین نمونه ی دژهای فرانک ها در مشریق زمین .این دژ در اغاز سده دوازدهم در شمال پادشاهی اورشلیم به دست شهسواران قدیس یوحنای اورشلیم ساخته شد.جنگهای سلیبی در مشریق زمین در می گرفت و به پایان می امد و قلیلی از غریبان را پشت خود به جا می نهاد ولی فرقه های دینی مانند فرقه شهسواران پرستشگاه و فرقه ی شهسواران مهمان نواز تا اندازه ای این گرایش را جبران کردنند.و با سرسختی زیاد پایداری می ورزیدن. دژ شهسواران در ۱۱۸۸ پس از کارزاری طولانی تسلیم صلاح الدین ایوبی شد.