رنگ بنفش از جمله رنگهای فرعی در چرخه رنگها است و از ترکیب دو رنگ قرمز و آبی به میزان مساوی به وجود میآید.
رنگهای فرعی میبایست در دکوراسیون، با رنگهای اصلی و فرعی که با آنها در هماهنگی هستند یا در تضاد کامل قرار دارند تركیب شوند زیرا از طریق همین تضاد است كه جذابیت و زیبایی در فضا ایجاد میكنند.
از لحاظ روانشناسی، رنگ بنفش یک رنگ شاهانه است به این معنی كه در زمانهای قدیم بنفش یک رنگ نایاب بود و فقط پادشاهان و افراد خاص میتوانستند از این رنگ در منازل خویش استفاده کنند. این رنگ علاوه بر اینكه حالت آرامش را در افراد ایجاد میکند، یک رنگ شاد و بشاش است و به همین دلیل اغلب بانوان مسن و دختران جوان طرفدار این رنگ هستند. این رنگ آرامش دهنده است و قادر است محیط شما را جذاب، هنری و خلاق کند.
این رنگ در محدوده قرمز - بنفش، مثل رنگ بادمجان و در محدوده آبی- بنفش مثل رنگ آسمان در فصل تابستان در هنگام غروب آفتاب است. سایههای این رنگ میتواند نرمی و انعطاف خنثی را در محیط جلوه دهد. این رنگ هم سرد است و هم گرم و این مساله نیز بستگی به این دارد که شما چه رنگهایی را در کنار رنگ بنفش در دکوراسیون به کار برید.
رنگ بنفش در همه جای دکوراسیون منزل شما کاربرد دارد که البته این کاربرد به عقیده و اولویتهای شما در دکوراسیون بستگی دارد.
بنفش یک رنگ تک در دکوراسیون به حساب میآید كه هیچ رنگی در چرخه رنگها این خاصیت را ندارد. سایههای این رنگ احساس آرامش و راحتی ایجاد میکند. همچنین خلاقیت ما را به تصویر میکشد و پس از یک روز پر از خستگی، آرامش خاطر را برای ما به ارمغان میآورد.
بنفش همچنین یک رنگ تشویق کننده و معجزه آسا است. آیا تا به حال به رنگ بنفش انگورها یا تمشکهای تابستانی نگاه کردهاید؟ یا به رنگ بنفش برخی از گلها و گیاهان (از جمله زنبق) نگاهی انداختهاید؟
این تك رنگ به همه چیز در دکوراسیون شما میآید و اگر آن را در دكوراسیون منزل خود اضافه کنید، ملاحظه خواهید كرد چه جذابیتهای ویژهای در محیط زندگی خود به وجود آوردهاید.
گاهی اوقات ممکن است فکر کنید که این رنگ کاملا زنانه و مورد علاقه بانوان است، در حالی که این رنگ برای مردان هم میتواند بسیار نقش آفرین باشد، البته آقایان باید از تنالیته تیره تر آن استفاده کنند.
این رنگ برای آشپزخانه و پذیرائی رنگ بسیار جذابی است، خصوصا هنگامی که شما آشپزخانه خود را با انگورهای بنفش زینت دهید یا در پذیرائی خود از یک ظرف میوه پر از انگورهای بنفش رنگ استفاده کنید.
از تنالیته كمرنگ بنفش میتوان در دیوارها نیز استفاده كرد زیرا اگر از طیف تیره آن استفاده کنید، محیط را تیره و کوچک كرده و در شما حالت افسردگی و دلزدگی ایجاد میکند.
خصوصا استفاده از این رنگ در دیوار اتاق پذیرائی و آشپزخانه توصیه میشود زیرا یک ترکیب سنگین و شاهانه را برای افراد منزل پدید میآورد.
رنگ بنفش
با رنگ سبز نیز میتواند جذابیت فوقالعادهای در محیط به وجود آورد.
از آنجا كه بنفش از ترکیب دو رنگ آبی و قرمز به وجود میآید، بنابراین استفاده از این دو رنگ همراه با بنفش جذابیت خاصی در محیط ایجاد نخواهد كرد و بهتر است از رنگهای قرمز و آبی در كنار بنفش استفاده نشود.
از این رنگ در همه جای محیط منزل خویش هم در فضاهای داخلی و هم در فضاهای بیرونی میتوانید استفاده كنید به شرطی که آن را با رنگهایی که ریتم و هماهنگی دارد، تركیب كنید.
ایدهها:
در ذهن خود یك اتاق پذیرایی (با دیوارهای سفید) را تصور کنید که بالای شومینه آن با بنفش کم رنگ، رنگآمیزی شده باشد. در کنار این شومینه گلدان بلندی که دارای گلهای بنفش و زرد است (زنبق و نرگس بهترین گزینه است) قرار داده شده و در روی میز پذیرائی، شمعهای کوچک مستطیل شکل بنفش رنگ در کنار ظرف میوهای بلوری با انگورهای بنفش درشت، گذاشته شده است.
مبلهای پذیرائی با بالشتکهای بنفش رنگ آراسته شدهاند و سقف پذیرائی هم با استفاده از لوستر طلائی رنگ (تنالیتهای از رنگ زرد) نور را به این رنگ بنفش هدیه میدهد. تجربه داشتن این پذیرائی را امتحان کنید و ببینید که میهمانانتان چه آرامش خاصی را در وجود خویش احساس میکنند.
پس از پذیرائی به آشپزخانه قدم میگذاریم تا آرامش و زیبائی با بنفش را در این محیط هم از نزدیک لمس کنیم.
در ذهن خود فرض کنید آشپزخانهای را که رنگ دیوارهای آن با زرد کم رنگ یا همان زرد طلایی رنگآمیزی شده باشد. وسائل این آشپزخانه (یخچال، فریزر، گاز، ماشین لباسشوئی) به رنگ نقرهای (به عنوان تنالیتهای از رنگ خاکستری که رنگی خنثی است) انتخاب شده؛ در روی اوپن آشپزخانه یک ظرف شیشهای پر از انگورهای بنفش رنگ مصنوعی قرارداده شده است و روی میز آشپزخانه که برای صرف غذا استفاده میشود، گلدانی شیشهای قرار دارد که با استفاده از خاکهای ژلهای بنفش رنگ تزئین شدهاند، به همراه گلهای صورتی و بنفش رنگ.
زیر بشقابیهای روی میز به رنگ زرد، و لوستر سبز آشپزخانه نیز به طرز زیبا و ظریفی با دو رنگ بنفش و زرد ریتم موزون و رنگارنگی را که توام با آرامش است، ایجاد میکند.
همانطور که در ابتدا گفته شد این رنگ را در همه فضاهای منزل میتوانید استفاده کنید. بنابراین پس از تجربه دو فضای آشپزخانه و پذیرائی قدم به فضای استراحت (اتاق خواب) میگذاریم و آرامش و شیرینی خواب راحت با رنگ بنفش را در این فضا هم از نزدیک تجربه میکنیم.
اتاق خواب را در ذهن خویش تصور کنید ، روی تخت بالشتکهای سبز رنگ و بنفش رنگ قرار داده شده است و در روی پاتختیهای این تختخواب، شمعهای تزئینی کوچک بنفش رنگ به همراه چراغ خواب زرد رنگ قرار داده شده است. در کف
اتاق خواب، یک قالیچه کوچک به رنگ بنفش در کنار تخت انداخته شده است.
پرده های اتاق خواب هم که از تلفیق دو رنگ بنفش و سبز است، بر روی پنجرههای این اتاق، فضای دلچسبی را نمایش میدهند و از سوی دیگر، لوستر زرد رنگ سقف که از طرفی با رنگ چراغ خوابهای این اتاق از نظر رنگی در هماهنگی است و از طرفی با ترکیب دو رنگ بنفش و سبز در هماهنگی قرار دارد، فضای گرمی را به وجود میآورد كه میتوانید در آن خواب شیرین و دلچسبی را تجربه کنید.
در محیط بیرونی منزل خویش (حیاط- بالکن) نیز میتوانید از این رنگ استفاده کنید. در کاربرد منظره سازی فضای بیرونی منزل، رنگ بنفش علاوه بر اینکه با رنگ زرد ترکیب زیبائی را ایجاد میکند بلكه با ترکیب صورتی و قرمز هم جواب میدهد.
به عنوان مثال فضای حیاطی را در نظر بگیرید که دارای باغچهای با گلهای صورتی و بنفش است و در لابهلای این گلها از گلهای وحشی قرمز رنگ که دارای شاخههای بلند قرمز رنگ است استفاده شده، درختان سبز رنگ نیز در لابهلای این گلها منظره زیبائی را برای منزل شما به تصویر میکشد.
در اواخر تابستان (اوائل پائیز) این ترکیب رنگها در حیاط، در زمان بارش باران، فضایی بهشتی را برای خانه ایجاد میکند. برای محیطهای گرمسیر، این رنگ باید با دو رنگ نارنجی و قرمز ترکیب شود تا زیبایی حیاط را چندین برابر کند.
در یک باغچه که پر از گلهای سفید است، وجود گلهائی با رنگ بنفش باعث میشود به دلیل تضاد بین دو رنگ بنفش و سفید، محیط باغچه سفیدتر به نظر برسد.