رنگ به عنوان یکی از رکن های اصلی دکوراسیون داخلی و شاید جالبترین جنبه آن است.
امروزه طراحان دکوراسیون داخلی، بسیاری از قوانین گذشته در رابطه با استفاده از رنگ های مختلف و ترکیب آنها با یکدیگر را درهم شکسته اند و دیگر میتوان هر رنگی را در دکوراسیون داخلی منزل به کار برد.
از بین رفتن مرزها و محدودیت ها در انتخاب مجموعه رنگ برای دکوراسیون داخلی، کار را کمی سخت و پیچیده کرده. ولی هنوز هم راه هایی برای تشخیص مجموعه رنگی مناسب برای هر خانواده وجود دارد.
این روزها بیشتر از هرچیز به سلیقه و روحیات افراد ساکن در خانه توجه میشود.
همیشه در زمان انتخاب رنگ به تاثیر نور در محل استفاده از آن رنگ هم توجه کنید. برای مثال دیوارهای زرد براق برای یک خانه آفتابگیر در منطقه ای با آب و هوای گرم و آفتابی خیلی زیبا به نظز میرسد، اما همین رنگ بر روی دیوارهای یک اتاق دلگیر که نور طبیعی کافی به آن نمیتابد خیلی خسته کننده و بی روح است.
نور، چه طبیعی و چه مصنوعی، تاثیر بسیار زیاد و گوناگونی در جلوه ی رنگ ها و در کل بر دکوراسیون داخلی دارد.
بنابر این در هنگام انتخاب رنگ باید بدانیم بیشترین استفاده ما از آن فضا در چه ساعاتی از روز است و در آن ساعات چه میزان نور وارد فضا میشود، تا بهتر رنگ مناسب با آن محیط را انتخاب کنیم.
اولین گام در طراحی رنگ هر اتاق، انتخاب رنگ برای پوشش دیوارهاست. اما شاید یافتن رنگ های متناسب با آن برای دیگر اجزای دکوراسیون کمی سخت تر به نظر برسد. استفاده از چرخه رنگ، راهی مطمئن برای پیدا کردن رنگ های متناسب با رنگ مورد نظر ماست.
چرخه رنگ، متشکل از 12 رنگ است. 3 رنگ اولیه (قرمز، آبی و زرد)، 3 رنگ ثانویه ( بنفش، نارنجی و سبز)، که بین هر دو رنگ اولیه و ثانویه یک رنگ دیگر نیز قرار میگیرد. هر رنگ در این چرخه میتواند با رنگ های کناری خود که رنگ های هم خانواده اش محسوب میشود و همچنین با رنگ مقابلش که رنگ مکمل آن است به خوبی ترکیب شده و نتیجه ای زیبا و موزون بیافریند. استفاده از رنگ های هم خانواده که در چرخه رنگ در کنار هم قرار گرفته اند و به اصطلاح همسایه هستند، ترکیبی ملایم و هماهنگ را ایجاد میکند که نگاه بیننده به راحتی از یکی به دیگری هدایت می شود.
از طرفی از یک رنگ با میزان کمی از رنگ مکمل آن (البته درصورتی که به درستی و مقدار مناسب استفاده شود) نتیجه ای درخشان و چشمگیر می آفریند و برجذابیت مجموعه رنگی حاضر می افزاید و از غالب شدن کامل یک رنگ بر فضای اتاق جلوگیری میکند.
برخی از اصطلاحات رایج در دکوراسیون داخلی در ارتباط با رنگ:
رنگ های آکسان:
رنگ های تند و درخشانیکه برای زنده کردن و انرژی بخشیدن به یک مجموعه رنگی به آن اضافه میکنیم. برای مثال چند کوسن و یک جفت شمع در یک اتاق نشیمن که با خانواده رنگ کرم رنگ آمیزی شده.
رنگ زمینه:
رنگ زمینه رنگیست که در بزرگترین سطوح و به بیشترین مقدار در یک فضا مورد استفاده قرار میگیرد. مثل رنگ دیوارهای یک اتاق. رنگ زمینه، اغلب به عنوان پس زمینه ای برای سایر رنگ های بکار گرفته شده در اتاق استفاده میشود و دیگر رنگ ها مانند رنگ های آکسان ، غالب، مکمل و... را در خود جای میدهد.
رنگ های متضاد:
این رنگ ها در کنار هم تاثیری چشمگیر بر بیننده باقی میگذارند، چنان که حتی پس از بستن چشم ها این تاثیر تا مدت کوتاهی در ذهن بیننده باقی میماند.
رنگ های سرد:
این دسته از رنگ ها حاوی مقادیری آبی هستند و احساس سردی و سرما در فضا ایجاد میکنند.
رنگ های گرم:
این دسنه از رنگ ها حاوی مقادری قرمز هستند و حس گرما را در محیط به وجود می آورند.
رنگ های آکسان:
این رنگ ها در چرخه رنگ در برابر یکدیگر قرار دارند و در کنار هم نمایی چشمگیر و متعادل می آفرینند. این رنگ ها هرگز از یک خانواده نیستند و حداکثر تفاوت را با هم دارند، به عنوان مثال استفاده از چند کوسن نارنجی تند را در زمینه ای از رنگ آبی میتوان نمونه بارزی از این ترکیب در نظر گرفت.
رنگ های غالب:
رنگ غالب الزاما رنگی که در بزرگترین سطوح و بیشترین مقدار به کار رفته نیست! بلکه رنگی است که بیش از بقیه رنگ ها نظر را به خود جلب میکند.
رنگ های هم پرده:
مثل زرد پررنگ و آبی پررنگ. این رنگ ها لزوما از یک خانواده نیستند، بلکه هردو دارای میزان برابری از رنگ قرمز یا آبی هستند و هیچ یک بر دیگری غلبه نمیابد.
خانواده رنگی:
شامل مجموعه ای از رنگ ها میشود که به نوعی با یکدیگر مرتبط هستند. برای مثال خانواده آبی شامل مجموعه ای از رنگ های آبی است که از یک سو با سبز آبی شروع میشود و در سوی دیگر با بنفش آبی خاتمه میابد.