هر فضایی برای زیباتر شدن، نیازمند نورهایی است که از گوشه و کنار آن به چشم می خورند. اگرچه این نورها نسبت به نور عمومی موجود در فضا قدرتی کمتر دارند، اما تاثیرگذارتر هستند. این نورها همان نورهایی هستند که توسط آباژورها ( رومیزی و زمینی ) و شاخه های دیواری تامین می شوند.
آباژورهای رومیزی
امروزه آباژورها جایگزین چراغ های فیتیله ای، گرد سوز، و فانوس های قدیمی شده اند؛ با این تفاوت که در زمان های گذشته، از این منابع نوردهی هم به عنوان نور عمومی و هم به عنوان نورهای جهت دار و کاربردی استفاده می شد، اما امروز و با وجود نعمت بزرگی چون برق، آباژورها نورهایی کاربردی و دکوراتیو و مکمل نورهای عمومی هستند. اما هنوز بسیاری از آباژورها به یاد گذشته از کوزه های سفالی، بطری های شیشه ای و ... ساخته می شوند. در واقع، می توان بسیاری از وسایل و لوازم مورد علاقه را با نصب سرپیچ و سیم به آباژوری زیبا تبدیل کرد. در حقیقت، آباژورهای رومیزی با خطوط عمودی خود در میان دریایی از خطوط افقی مبلمان موجود در فضا، ابزاری دکوراتیو محسوب می شوند. این آباژورها فضای سطح میز را نیز برای چیدمانی فوق العاده آماده می سازند. برای این منظور، سعی کنید چیدمان سطح میز از نظر سبک، رنگ یا جنس با آباژور هماهنگی داشته باشد تا فضایی مرتبط و جذاب پدید آورد.
نکته :
با رنگ آمیزی سیم آباژورها به رنگ دیوار یا به کار بردن سیم های بی رنگ، تاثیر دیداری آنها را کم کنید.
چه مکانی برای قرار دادن آباژورها مناسب است؟
اگر چه آباژورها مانند بعضی مبلمان ، فضایی زیاد را اشغال نمی کنند، اما نباید هر نقطه خالی موجود در فضا را به این عنصر دکوراتیو اختصاص داد، زیرا تاثیر آن بر بیننده و همچنین کاربرد آن در نقاط مختلف، متفاوت است.
در منازلی که در ورودی به راهرو یا هالی کوچک باز می شود، قرار دادن آباژور روی میز یا کنسولی مقابل در می تواند فضای برای خوشامدگویی مناسب را فراهم کند.
قرار گرفتن آباژورها روی میزهایی که در دو طرف کاناپه و در فضای پذیرایی قرار دارند، می تواند ضمن فراهم آوردن مکانی برای مطالعه به تقویت اصل تعادل در فضا نیز کمک کند.
وجود آباژور مقابل آینه روی دراور، به انعکاس نور و بزرگنمایی فضا کمک می کند.
گاهی علاوه بر تقسیم بندی فضا برای چیدمان های مختلف، ناگزیر هستیم که کاناپه را نه کنار دیوار، بلکه وسط فضا قرار دهیم. در چنین مواقعی، قرار دادن میزی هم ارتفاع یا کمی کوتاهتر از کاناپه، درست پشت آن می تواند مکانی مناسب برای قرار دادن جفتی آباژور را ایجادکند. زیبایی، ارمغان چنین چیدمانی خواهد بود.
قرار دادن آباژور روی میزی کنار صندلی راحتی می تواند نور لازم را برای مطالعه تامین کند.
معمولا شومینه در فضا قابلیت تاکیدی دارد. از این رو، قرار دادن آباژور یا چراغی زیبا روی طاقچه شومینه به تقویت این نقطه در فضا کمک می کند. البته، بهتر است که از آباژور یا چراغی باریک برای این کار استفاده شود.
استفاده از آباژور روی میز نوشیدنی ها، فضایی درخشان را با انعکاس نور از شیشه ها و کریستال ها به وجود می آورد.
اگر آباژوری کوچک در گوشه ای از آشپزخانه قرار گیرد، فضا را خودمانی و راحت جلوه خواهد داد.
قرار دادن جفتی آباژور روی میزهای عسلی در دو سوی تختخواب، هم برای ایجاد تعادل و هم برای ایجاد نوری مناسب جهت مطالعه ای دلچسب در تختخواب، مناسب خواهد بود.
آباژور روی میز مطالعه و کار، جایگزینی مناسب برای چراغ مطالعه است.
همواره انعکاس نور در صفحه تلویزیون، مشکلی است که از لذت دیدن کم می کند. همچنین، تاریکی مطلق با ایجاد تضاد بالای نوری، چشم را آزار می دهد. بنابراین، قرار دادن آباژوری کنار تلویزیون و با نوری ضعیف می تواند فضا را برای دیدن تلویزیون، مناسب کند.
در مورد شیدها بیشتر بدانیم:
همانطور که می دانید آباژورها از دو بخش پایه و شید تشکیل شده اند. بنابراین، کیفیت آباژور به جنس و شکل این دو بخش برمی گردد.
شیدهای موجود در بازار از دو جنس پارچه و کاغذ هستند:
شیدهای کاغذی ارزان تر هستند. شیدهای کاغذی رنگی ( انواع کرم ،شکلاتی و رنگ هایی از این قبیل ) به فضا گرما می بخشند. شیدهای کاغذی سفید به فضا روحی مدرن و سردتر می دمند.
شیدهای پارچه ای منتشر کننده نوری گرم تر و درخشان تر. آن را می توان با هر پارچه دلخواه و مناسبی تهیه کرد. پارچه می تواند به صورت صاف یا چین دار باشد. با انتخاب پارچه ای مناسب می توان نقش های دکوراتیو را به فضا القا کرد، حتی زمانی که آباژور خاموش است. پارچه ها را می توان مناسب سبک فضا انتخاب کرد. برای مثال، آباژوری با شید ابریشمی برای فضایی کلاسیک مناسب است.
نکته :
شیدهای تیره و کدر با عبور دادن نور از بالا و پایین و نه از دیواره ها، فضایی دراماتیک ایجاد می کنند، مخصوصا اگر مشکی باشند.
باید به این نکته توجه داشت که انتخاب شیدی مناسب بدون حضور پایه حتی برای حرفه ای ها هم دشوار است. بنابراین، هنگام خرید شید حتما پایه را همراه داشته باشید تا با امتحان شیدهای مختلف، مناسب ترین را برگزینید.
هنگام انتخاب شید توجه داشته باشید که ارتفاع شید بهتر است به اندازه دو سوم ارتفاع پایه باشد و پوشش آن به اندازه ای باشد که بخشی از بالای پایه را هم شامل شود یا قطر دهانه باز شید هم اندازه ارتفاع پایه باشد.