آشپزخانهها فضاهایی برای نگهداری از وسایل آشپزی و مواد غذایی فراهم میکنند، فضایی را برای آمادهسازی غذا و تمیزکاری در اختیار شما قرار میدهند، و البته محلی هستند برای انجام فعالیتهای مربوط به پختوپز غذا. وقتی دکوراسیون آشپزخانه به درستی سازماندهی شده باشد این کارکردها به طور منطقی و درست اجرا شده و کار کردن در آشپزخانه تبدیل به تجربهای لذتبخش میشود. در این مطلب به شما میگوییم که چگونه به چیدمان مطلوب در آشپزخانه خود دست یابید.
مثلث کار به مثلثی فرضی در آشپزخانه گفته میشود که رئوس آن را یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی تشکیل میدهند. از آنجا که در آشپزخانه سه فعالیت اصلی نگهداری مواد غذایی، شستشو و پخت و پز وجود دارد، مثلث کار اصلیترین مسیر تردد در یک آشپزخانه است. سایر مسیرهای تردد باید به گونهای باشند که با مثلث کار تداخل ننمایند.
در هنگام طراحی مثلث کار در آشپزخانه باید توجه نمود که فاصله مناسبی میان اجاق گاز و دو راس دیگر مثلث وجود داشته باشد تا از تاثیر گرمایی بر عملکرد یخچال و همچنین لکههای چربی حاصل از پخت و پز بر ظروف شسته شده جلوگیری شود.
برای بیشترین استفاده از آشپزخانه ابعاد و اندازههای وسایل موجود در آن بسیار مهم هستند. عرض یک یخچال معمولی معمولا کمتر از ۹۲ سانتیمتر است. معمولا مشکل در عمق یخچال است. در سالهای اخیر تولیدکنندگان یخچالهایی تولید کردهاند که عمق نسبتا زیادی دارند. البته همچنان یخچالهایی با عمق کم در بازار وجود دارند.
سعی کنید هنگام طراحی آشپزخانه محل قرارگیری یخچال ۷۶ سانتیمتر عمق داشته باشد تا بتوانید از آشپزخانه خود به راحتی استفاده کنید. هنگام خرید یخچال به جهت بازشدن در آن نیز دقت کنید، چون ممکن است در آشپزخانه شما مانعی برای بازشدن در یخچال وجود داشته باشد.
یخچال و فضای نگهداری از مواد خشک باید در نزدیکترین مکان به ورودی آشپزخانه قرار بگیرند. فضای آشپزی باید در نزدیکی فضای غذاخوری باشد و بهترین جا برای سینک فضای میان این دو فضای کاربردی است. چنین چیدمانی منطقهای با نام مثلث کاری را به وجود میآورد. بهترین مثلث کاری باید کمتر از ۶.۴ متر طول داشته باشد. مثلثهای کاری که بیش از ۷.۹ متر هستند نقل مکان از یک فضای کاربردی به فضای دیگر در آنها سخت و ناکارآمد میشود.
این نقشه کف چیدمان و ابعاد یک آشپزخانه متوسط را به تصویر میکشد. توجه کنید که فضای آمادهسازی بین جزیره با یک سینک و گوشه آشپزخانه تقسیم شده است. مثلث کاری فضایی به هم پیوسته و فشرده است. البته همیشه تضادهای اندکی در هر فضایی وجود دارد. بیایید نگاهی به سه فضای کاربردی آشپزخانه بیاندازیم:
۱. فضای نگهدارنده
۲. فضای آمادهسازی
۳. فضای پخت وپز
فضای نگهدارنده
همانطور که گفته شد طراحان پیشنهاد میکنند که یخچال و فضای نگهداری از مواد خشک در قسمت ورودی آشپزخانه قرار بگیرد. قرار دادن فضای نگهداری از مواد خشک در یک طرف و پیشخانی که ۳۸ تا ۶۱ سانتیمتر است در طرف دیگر ایده خوبی است. این چیدمان به شما کمک میکند تا به راحتی موادی که از یخچال و فریز خارج میکنید را بر روی پیشخان قرار دهید.
فضای نگهداری از مواد خشک میتواند مواد خشک و نیز جاروها و دستمال کاغدی را در خود جای دهد. در این فضا از چند کشو برای نگهداری از نایلونها، فویلها، و هر نوع مادهای که از آنها برای نگهداری از مواد غذایی استفاده میکنید بهره ببرید. در کابینتهای این ناحیه میتوان کاسهها، ظرفهای غذاخوری، و سینیها را قرار داد.
فضای آمادهسازی
بهترین جا برای فضای آمادهسازی و تمیزکاری فضای پیرامون سینک است. در درون این ناحیه از آشپزخانه میتوان لیوانها و ظروفی که هر روز از آنها استفاده میکنیم و ماشین ظرفشویی را قرار داد. در یک طرف یا دو طرف سینک از پیشخانی با اندازه ۴۵ تا ۹۲ سانتیمتر استفاده کنید.
فضاهای آمادهسازی بهترین جا برای قرار دادن ظروفی هستند که هنگام آمادهسازی غذا به آنها نیاز دارید. حداقل ۹۲ سانتیمتر از پیشخان را برای آمادهسازی غذا در آشپزخانههای کوچک تمیز و منظم نگه دارید. آشپزخانههای بزرگ فضای بیشتری دارند و به همین دلیل جزیرهها در چنین آشپزخانههایی قسمتهای محبوب و پرطرفداری هستند. جزیرهها فضایی باز و وسیع برای انجام اکثر فعالیتهای آشپزخانه فراهم میکنند.
فضای پختوپز
فضای پختوپز باید در پیرامون اجاق گاز قرار داشته باشد. قابلمهها، ماهیتابهها، و سینیهای آشپزی را در نزدیکی اجاق گاز قرار دهید. همچنین قرار دادن وسایل برقی کوچک مانند تُستر و قهوهساز در این ناحیه ایده بسیار خوبی است.
پیشخانی با ۵۳ تا ۹۳ سانتیمتر را در دو طرف اجاق گاز قرار دهید. این ویژگی باعث میشود تا آشپز سریعا غذاهای داغ را بر روی پیشخان قرار دهد. ادویهجات، تخته برش نان، و دستکش آشپزی را در کابینتهایی نزدیک به اجاق گاز قرار دهید.